Probeer G Suite cloud productiviteits pakket kosteloos veertien dagen uit.

antikraak wonen in strijd met de wet

Hier treft u nieuws oproepen en mededelingen van het van Liefdenetwerk


antikraak wonen in strijd met de wet

Berichtdoor liefdenetwerk » wo 30 jul 2014, 01:19


Al 30 jaar zijn er in Nederland allerlei antikraakbureaus actief, deze bieden veelal tijdelijk tegen een lage prijs een pand of woning "te huur" en beter gezegd worden deze in bruikleen gegeven zonder huurbescherming. Sinds de Euro crisis komen er steeds meer anti-leegstandsbureaus en organisaties bij die goedkope woningen en panden te huur beloven maar de personen die de woningen in bruikleen krijgen worden in de praktijk veelal afgeperst en opgelicht.

Door de bezuinigingen van Rutte, en de steeds hogere kosten van het levensonderhoud staan vele honderdduizenden landgenoten met de rug tegen de muur en kunnen de kosten van het levensonderhoud en vaste lasten niet betalen met als gevolg dat steeds meer mensen moeten verhuizen naar een goedkopere woning of met huurschuld hun huis uit worden gezet.

13 procent van de huurders verdient niet genoeg om naast de huur ook nog voldoende geld te hebben voor het normale levensonderhoud. Het gaat om minstens 384.000 huishoudens, zo zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van cijfers over 2012. De toename is groot: twaalf jaar geleden ging het nog om 5 procent van de huurders, die moeite hadden om rond te komen. Volgens het PBL worden de gaten gedicht met een spaarpotje of wordt er nog verder bezuinigd op de eerste levensbehoeften. De regionale verschillen zijn groot. Vooral huurders in Amsterdam, maar ook in het zuiden van Zuid-Holland, Flevoland, Noord-Friesland en Groningen hebben het moeilijk.

De Nederlandse Woonbond pleit voor lagere huren. Volgens een woordvoerder werden de huren in 2013 en 2014 meer dan ooit verhoogd. Tegelijkertijd stegen de kosten van het levensonderhoud fors, en is in de door het PBL onderzochte periode de huurtoeslag met 30 euro verlaagd en dat is ook een reden dat juist huurders met een smalle beurs in problemen komen

Tijdelijk anti-kraak gaan wonen zou een uitkomst bieden, tenminste als de vergoeding die je voor de bruikleen van het gehuurde betaalt niet te hoog is en het betreffende pand/kantoor/woning in een redelijke staat verkeert hetgeen zeer vaak niet het geval is. Volgens onderzoekers brengen anti-leegstandsbureaus hoge extra kosten in rekening bij de bruilkleners voor verwaarloosde panden die zelfs een gevaar voor de volksgezondheid betekenen vanwege ondeugdelijke of ontbrekende voorzieningen zoals ( douche en toilet) en de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen,vuil pollen en asbest. In ruim 56 procent van de in bruikleen aangeboden panden was sprake van een onleefbare situatie en de aanwezigheid van schimmel, vocht, ongedierte zoals ratten, kakkerlakken en muizen.

De anti-leegstandsbureaus beloven heel veel, zoals avontuurlijk goedkoop wonen in een mooi pand of huis of zelfs in
een fraai kasteel of in een ander schitterend complex maar helaas blijkt in ruim 75 procent van alle gevallen de droom
van goedkoop mooi wonen neer te komen op bedrog en een grote ellende.

Abel Heijkamp (28) is geen jurist, hoewel hij soms zo klinkt. Hij is kunstenaar en maakte in 2009 de documentaire over antikraak met de titel Leegstand zonder zorgen. Daar kwamen zoveel reacties op over misstanden in antikraakpanden dat de wens ontstond er iets aan te doen. In juni 2010 richtte Heijkamp met anderen de nieuwe bond op. Op de website is een hele trits klachten te vinden over het optreden van antikraakbureaus. Die gaan vaak over invallen van medewerkers van antikraakbureaus (soms tot in de slaapkamer aan toe) en over opzegtermijnen van enkele dagen.
En erger. Freek uit Vlissingen kon op een dag zijn woning niet meer in. Er was een ander slot op gezet en zijn hele huisraad was in een container gesmeten, waarbij het nodige was gesneuveld. De bond is niet voor niks opgericht, zo blijkt.
Heijkamp: ,,We roepen iedereen op misstanden bij ons te melden. Het is hard nodig dat antikrakers zich organiseren.”

Antikraakbureaus zijn formeel geen verhuurbedrijven maar leveren beveiligingsdiensten aan vastgoedeigenaren. Zo staan ze ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Dat beveiligen doen ze door kraakwachten in te zetten. In het begin konden die voor niks in zo’n pand wonen, tot iemand op het idee kwam er geld voor te vragen. Zo transformeerden die bureaus zich tot verhuurbedrijven. Alleen het woord ‘huur’ mijden ze als de pest. Wie huurt, valt onder het huurrecht – dat is taboe in die wereld en daarom spreken ze over ‘gebruikersovereenkomsten’ waar ze in zetten wat ze willen: onaangekondigd bezoek, een opzegtermijn van een week bijvoorbeeld. Ook worden er vaak niet inzichtelijk gemaakte vergoedingen betaald zonder dat daar wettelijk gegarandeerde huurrechten tegenover staan. Ze doen ook vrijwel niks aan onderhoud, want dat is voor de eigenaar van het pand met als gevolg regens klachten over wantoestanden ,vuil, schimmel, ratten, ondeugdelijke geisers en elektra, smerige toiletten en kapotte douches, lekkages, asbest etcetera.

In 2009 werd de wet Kraken en Leegstand aangenomen. In de Kamer is toen een motie ingediend om een keurmerk in te stellen. Na een jaar is dat geëvalueerd en de conclusie is: het werkt niet. Dat keurmerk werd gecontroleerd door de branche zelf. De slager controleerde zijn eigen vlees. Nu is dat keurmerk iets aangescherpt.

In Amsterdam hebben enkele woningcorporaties met de Huurdersvereniging normen samengesteld, waar antikraakbureaus zich aan moeten houden maar daarop is amper controle.

Meer dan vijftigduizend mensen wonen ‘antikraak’ in Nederland. Sinds kort hebben ze een eigen vereniging: de Bond Precaire Woonvormen. Die heeft een radicaal standpunt: antikraak moet verboden worden.

In de reportage Leegstand zonder zorgen volgt Heijkamp zeven bewoners en interviewt de twee grootste antikraakbureaus Camelot en Ad Hoc om te kijken hoe antikraak in de praktijk werkt. Uiteraard proberen de antikraakbureaus alles wat mooier te maken dan het is en probeert men de misstanden zoveel mogelijk te bagatelliseren.

Niet alleen private eigenaren maar ook woningcorporaties en overheden maken namelijk steeds vaker gebruik van antikraak in plaats van tijdelijke verhuur onder de leegstandswet. Feitelijk word hiermee de grondwet geschonden en de huurbescherming omzeild.

Antikraakcontracten blijken structureel in strijd met artikel 12 (huisvrede) van de grondwet. Ook worden er vaak niet inzichtelijk gemaakte vergoedingen betaald zonder dat daar wettelijk gegarandeerde huurrechten tegenover staan.

Bewoners moeten vaak fors bij betalen voor panden die een gevaar betekenen voor de volksgezondheid.

Het contract kan zonder opgaaf van reden worden opgezegd en bewoners worden gedwongen met 2 weken opzegtermijn te verhuizen. Bewoners hebben geen recht op vervangende woonruimte. Daarnaast innen antikraakbureaus zonder rechtsgrond boetes, eisen ze dat bewoners als bewakers optreden en verbieden ze bewoners hun ervaringen openbaar te maken .BPW TV aflevering 2. “Weiger de controleur zet een ander slot op je deur”. Moniek die antikraak woont in een pand van woningbouwcorporatie Nijestee beroept zich op haar huisvrede en privacyrechten en vervangt haar slot
.
Wil je meedoen met de campagne “Weiger de controleur zet een ander slot op je deur” of wil je meer informatie kijk dan op www.bondprecairewoonvormen.nl

Aan de hand van deze en andere bevindingen, gaan Abel Heijkamp (Reportagemaker), prof. dr. ir. Hugo Priemus (TU Delft), Merijn Oudenampsen (Huurdersvereniging Amsterdam), Hans Roseboom (Woonbond), Peter Commandeur (Huurrecht Jurist ) en antikrakers in debat.

:?: Jouw ervaringen met anti-kraak!

Door ervaringen te verzamelen van de bewoners en deze op papier te zetten en inzichtelijk te maken, proberen we verbeteringen in de rechts- en woonpositie van tijdelijke bewoners te bewerkstelligen.

We zouden graag meer informatie willen over:

-Handelswijze van het antikraakbureau (goede en slechte ervaringen)

-Jouw visie op de gestelde contract voorwaarden. ( mbt. bijv. huisvrede, vergoedingen, opzegtermijnen of andere eisen)

-De reden waarom je antikraak bent gaan wonen.

-Dingen die je graag verbeterd zou willen zien.

-Klachten over extra kosten, afpersing, gevaarlijke situaties, ongezonde panden, asbest, het ontbreken van deugdelijke
sanitaire voorzieningen etc.


Plaats uw ervaringen onderaan dit bericht of schrijf een mail naar info@liefdenetwerk.nl

Alvast bedankt voor je medewerking!
Avatar gebruiker
liefdenetwerk
Beheerder
 
Berichten: 1020
Afbeeldingen: 4
Geregistreerd: za 17 maart 2012, 01:06
Woonplaats: AmsterdamTrackback Link
Facebook Comments

Keer terug naar Prikbord

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CommonCrawl [Bot] en 0 gasten