Vacatures via Careerjet.nl

Red het Alkmaars Pels-Orgel adopteer een pijp!

Hier treft u nieuws oproepen en mededelingen van het van Liefdenetwerk


Red het Alkmaars Pels-Orgel adopteer een pijp!

Berichtdoor liefdenetwerk » wo 12 nov 2014, 09:04
Afbeelding

:shock: Het orgel van de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar moet nodig gerestaureerd worden. Er is 130.000 euro voor nodig. Daarom willen ze graag dat je een pijp adopteert.

redlove Stichting de Alkmaarse Cuyperskerk hoopt dat bedrag via adoptie-plan bijeen te krijgen. 'Een centimeter van een pijp kost 10 euro. Er zitten bijna 2500 pijpen aan het orgel, waarvan de langste ruim vijf meter is. Kees Groenland van de Stichting wil van de opbrengst met de renovatie ook z'n eigenlijke plek, het schitterende koorbalkon terug laten zetten. Hij hoort echter op het koorbalkon boven de hoofdingang. Daar komt het orgel visueel beter tot zijn recht, net als de klanken. Bovendien worden dan de monumentale muurschilderingen van Alexander Kläsener (1826-1912) over de oorsprong van de bedevaarten naar Alkmaar, het Bloedwonder, in het noorder transept en op het doopvont weer in vol ornaat zichtbaar.
:P Het Pels-orgel is gebouwd in 1950 door Pels en Zn, een zeer waardevolle herinnering aan de jaren waarin het Alkmaarse bedrijf een van de grootste orgelbouwers in Europa was. Het Pels-orgel is ‘zeer degelijk gebouwd’, volgens een beschrijving van dr. A.A.M.J. van Eck, landelijk gezaghebbend adviseur van de Katholieke Klokken- en Orgelraad. Mogelijk is de kwaliteit van dit orgel zoveel beter dan vergelijkbare orgels uit die periode, omdat het door Pels dichtbij huis kon worden gebruikt als referentie voor het werven van klanten.

:!: Alkmaar is vanwege het pels-orgel in binnen- en buitenland beroemd. Alkmaar is een echte orgelstad. Het hele jaar door zijn er in de stad concerten en concoursen waarbij internationale organisten spelen en worden er regelmatig cd- opnames gemaakt, omdat er geen enkele orgel in heel Europa zo mooi klinkt en kan tippen aan het Alkmaars Pels- Orgel.roosje De schitterende Sint Laurentiuskerk is één van de vroegste werken in Noord-Holland van de beroemde architect Pierre Cuypers.

:!: De regering olv Marc Rutte geeft niet veel om Cultuur, blijft alsmaar kappen en wilde dan ook geen een euro bijdragen voor het behoud en in ere houden van de Alkmaarse Cultuur. Rutte spendeert liever miljarden aan onzinnige luxe, miljarden aan JSF, illegale oorlogsmissies en de verkwisting van miljarden aan de "heidenen" te Brussel.

:!: Gezien de leeftijd van het Pels-orgel is de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wel voornemens om het orgel de status van ‘rijksmonumentaal orgel’ te verlenen. Voorwaarde is echter dat het is teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plaats.

:shock: Voor de restauratie van het Pels-orgel en terugplaatsing naar zijn oorspronkelijke plaats is een bedrag van tenminste € 130.000,– begroot. Voor een klein bedrag kunnen donateurs adoptieouder worden van een aantal centimeters pijp of hele orgelpijpen en andere onderdelen adopteren. De actie kan rekenen op de steun van prominente vertegenwoordigers uit het openbaar bestuur en het Alkmaarse bedrijfsleven. Doneren kan via de website www.alkmaarsecuyperskerk.n. Hier is ook alle informatie over de restauratie van het orgel en de actie te vinden.
Avatar gebruiker
liefdenetwerk
Beheerder
 
Berichten: 1020
Afbeeldingen: 4
Geregistreerd: za 17 maart 2012, 01:06
Woonplaats: AmsterdamTrackback Link
Facebook Comments

Keer terug naar Prikbord

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CommonCrawl [Bot] en 0 gasten