[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 429: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
Liefdenetwerk Nederland • View Topic - VPRO Tegenlicht Frank Wiering over 'Einde van bezit'


Probeer G Suite cloud productiviteits pakket kosteloos veertien dagen uit.

VPRO Tegenlicht Frank Wiering over 'Einde van bezit'

Hier treft u nieuws oproepen en mededelingen van het van Liefdenetwerk


VPRO Tegenlicht Frank Wiering over 'Einde van bezit'

Berichtdoor liefdenetwerk » ma 09 nov 2015, 06:09


VPRO Tegenlicht Frank Wiering over 'Einde van bezit'


:?: Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken?

We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen loopt op zijn eind. We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. Wel de lusten, niet de lasten: 'Don’t own, enjoy!' Wat betekent dat voor de manier waarop producten worden gemaakt, hoe wij bouwen, voor innovatie en voor economische groei? Een VPRO Tegenlicht Lab met Thomas Rau, de meest radicale bouwmeester van Nederland.

Particuliere banken scheppen 90 tot 95% van al het geld dat digitaal in omloop is. Zij doen dit zonder enige democratische controle. Zij maken geld wanneer zij geld uitlenen, bijvoorbeeld voor hypotheken en zij vernietigen geld wanneer leningen worden afgelost. Het enige dat voor hen telt is winst maken. En op het moment dat zij verlies maken en failliet gaan moet de arme belastingbetaler de bank overeind houden uit vrees dat zij de nationale economie om zeep helpen.

Onze smartphone is al na twee jaar niet meer up-to-date. Een printer begeeft het per definitie na 4000 kopieën. Producten worden zo ontworpen dat ze gepland snel verouderen, terwijl het einde van de aanwezige grondstoffen met een razende vaart in zicht komt en onze afvalbergen groeien. Maar stel dat we geen lampen meer kopen maar licht. Dan zal degene die ons het licht verkoopt ervoor zorgen dat de lamp niet een bewust verkorte levensduur heeft maar dat hij langer meegaat. De vraag is hoe we kunnen stoppen met het produceren en kopen van nieuwe spullen die nog nét niet kapot zijn en hoe we onze huidige economie-van-meer transformeren naar een economie-van-beter.

Geld

De instelling die geld kan scheppen is de machtigste instelling van het land. Dat zei de vermaarde president Jefferson. Dat is ook de reden dat in democratieën zoveel dingen mislopen. De burgers zijn niet aan de macht via hun volksvertegenwoordigers, maar de eigenaren van de banken die de geldschepping beheren en zij bepalen de politiek zoals de regering Rutte van alles doet war geen meerderheid voor is.

De wereldeconomie gaat ondanks kunstgrepen van de Rothschild Centrale Banken niet op gang komen, dat betekent dat de rente laag blijft en veelal negatief zal uitvallen. Dit betekent ook dat mensen een hogere rekening tegemoet kunnen zien van de bank voor het bewaren van hun spaargeld. Stel dat je een bewaarloon van tien procent moet gaan betalen dan ga je toch zeker dat geld opnemen en onder de matras bewaren. Wat gebeurt er als straks het contante geld volledig is afgeschaft. Dan heb je de keus of tien procent van je spaargeld jaarlijks verliezen of het anders maar gaan uitgeven.

Meer winst maken is precies een van die dingen die overheden en banken voor ogen hebben. Ze willen je spaargeld, hoe dan ook. En omdat het piramidespel van opgeblazen economieën stukloopt, hebben ze dat spaargeld van jou heel hard nodig om het systeem en het organiseren en financieren van oorlogen wat langer in leven te kunnen houden.

Nieuwe politiek van democratie

Er is dan ook maar een oplossing denkbaar en wel het afschaffen van het huidige politieke stelsel en de invoering van een totaal nieuwe politiek en democratisch bestuur waarbij de macht bij het volk komt te liggen en niet bij bankiers en dat is gelijk ook de reden dat Nederlands zsm moet breken met de EU.
Avatar gebruiker
liefdenetwerk
Beheerder
 
Berichten: 1020
Afbeeldingen: 4
Geregistreerd: za 17 maart 2012, 01:06
Woonplaats: AmsterdamTrackback Link
Facebook Comments

Keer terug naar Prikbord

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CommonCrawl [Bot] en 0 gasten